Nieuwjaarsduik 2024 in het nieuws
Diehards wagen Nieuwjaarsduik bij Berkendonk
Gepubliceerd op
Sigrid de Groot is een bekende met het ijszwemmen. Daarnaast is ze een stress- en burn-out coach en instructrice van de zogenaamde Wim Hof-methode. “Voordat er gezwommen kan worden, begeleid ik de deelnemers eerst met het oefenen van de ademhaling en de werking van de spieren”, aldus Sigrid. “Daarom krijgen de zwemmers eerst wat aanwijzingen van mij. En staande in het water laat ik ze wat oefeningen doen, voordat ze echt het water in kunnen.” Dat laatste duurde gelukkig niet lang, want inmiddels was er een guur windje op komen zetten. Bovendien vielen de eerste regendruppels uit de lucht.
Op de foto
Het deelnemersaantal lag rond de 75, een stuk minder dan in voorgaande jaren. Waarbij de kinderen het schijnbaar wel heerlijk vonden om met hun ouders in het koude water te vertoeven. Maar eerlijk is eerlijk, zodra het sein om te stoppen werd gegeven, was het water in de plas al heel gauw verlaten. Sigrid verzorgde nog wat na-oefeningen en enkele deelnemers wilden nog even op de foto als levend bewijs dat zij daadwerkelijk mee hadden gedaan. Ook onze verkleumde wijkreporter Hans kon weer naar zijn warme huisje.
Verslag en fotografie: Hans Choufoer
En in de Deurne Media Groep
Lees het oorspronkelijke artikel HIER
Deurnese Sigrid de Groot begeleidt nieuwjaarsduikers bij recreatieplas Berkendonk
Op steeds meer plekken in de regio nemen mensen voortaan op 1 januari een nieuwjaarsduik. Fris het nieuwe jaar in lijkt een goed voornemen, maar enige voorbereiding is daar wel voor nodig volgens Sigrid de Groot uit Deurne. Zij begeleidde maandag een groep mensen bij de nieuwjaarsduik in recreatieplas Berkendonk, tussen Deurne en Helmond.
“Voordat er gezwommen kan worden, leer ik de deelnemers eerst met het oefenen van de ademhaling en de werking van de spieren”, vertelt De Groot. Ze is stress- en burn-out-coach en instructeur van de Wim Hof-methode. Hierdoor heeft ze veel kennis over wat kou doet met het lichaam van een mens.
IJsbad
Ook bij haar workshops leert ze deelnemers technieken voor wat betreft de ademhaling, koudetraining en mindset. “Die zijn bedoeld om jezelf voor te bereiden op een stressvolle situatie zoals een ijsbad en leren je hoe je daar mee om kunt gaan”, legt Sigrid uit. Tijdens de vier uur durende workshops laat ze deelnemers ervaren hoe krachtig de ademhalingstechniek van de methode is en hoe zij die kunnen integreren in het dagelijks leven.
Zolang hoefden de nieuwjaarsduikers bij de Berkendonk niet te wachten, maar omdat het water ook bij temperaturen boven het vriespunt koud aan kan voelen, werden eerst de instructies van De Groot aandachtig beluisterd: “De zwemmers krijgen eerst wat aanwijzingen van mij. En staande in het water laat ik ze wat oefeningen doen, voordat ze echt het water in kunnen.”
Alternatieve pijnbestrijding
Sigrid kwam zelf in aanraking met de Wim Hof-methode nadat ze in het verleden te lang door had gesport met een overbelaste schouder. Hierdoor kreeg ze in 2018 een ‘frozen shoulder’ en belandde uiteindelijk in de ziektewet. “Stilzitten en zware medicatie nemen was geen optie voor mij. Op mijn lange zoektocht naar alternatieve pijnbestrijding kwam ik na vele pogingen bij de Wim Hof-methode uit. Dit was voor mij zo’n overweldigende ervaring dat ik me er sinds dat moment volledig in ben gaan verdiepen.”
Voor de Groot is de methode haar redding geweest: “Inmiddels ben ik een gecertificeerd instructeur en is mijn schouder volledig genezen. Ik heb energie voor 10 en ik sta volop in het leven. Dit gevoel wil ik dan ook graag met iedereen delen.”